unngå-leiebilfellene

En fantastisk ferie kan få ei stygg ripe i lakken, dersom ikke alt går som planlagt. Når du skal kjøre leiebil er det en rekke ting å tenke på. Følger du våre tips, kan du enkelt unngå de vanligste leiebilfellene. De fleste rådene er enkle å følge, og gjør at du trygt kan styre unna kjedelige ekstrautgifter og hindre i veien.

Skal du ha med små barn?

Mange som benytter leiebil planlegger å ta med familien på ekskursjon. Har du med mindre barn som fortsatt må bruke barnesete, er det spesielt viktig at du bestiller bil god tid i forkant av selve leieperioden. Idyllen kan fort slå sprekker dersom du ankommer utleiefirmaet, og det viser seg at de ikke har flere barneseter igjen. De aller fleste som driver bilutleie har et begrenset antall barneseter tilgjengelig. Det gjelder derfor å være tidlig ute og spesifisere at man har behov for lån av barnesete i bestillingen. Leiebiler kan som regel alltid bookes på nett i forkant, slik at du enkelt kan unngå denne fellen.

Leiebil med bulker

Har den forrige sjåføren bulket bilen du skal leie, er det svært viktig at denne informasjonen blir gjort synlig i leiekontrakten. Dersom du legger ut på veien med en bulket bil, og det ikke er opplyst i leieavtalen, kan det tenkes at du må stå økonomisk ansvarlig for annen manns skade. Undersøk din leiebil sammen med forhandleren. Vær sikker på at bulker og riper føres opp i avtalen, og ta gjerne bilder av de utsatte stedene med ditt mobilkamera. Slik kan du unngå å måtte punge ut for at noen andre har drevet med sleivete kjøring.

Hvem skal kjøre?

Skal du på tur med familien eller vennegjengen, kan det tenkes at det er flere av dere som har sertifikatet. Det er imidlertid ikke slik at det er fritt frem å rullere på hvem som skal kjøre en leiebil. Kun personen eller personene som er oppført som sjåfør i leiekontrakten kan lovlig sitte bak rattet. Prisen øker dersom dere ønsker at flere skal kunne kjøre. Gjør en vurdering på om dere trenger flere sjåfører eller ikke. På kortere turer kan det være tilstrekkelig at en sitter bak rattet, mens det på lengre bilturer kan være greit at flere kan kjøre. Havner dere i en ulykke eller blir dere stoppet av politiet for en kontroll langs veien, kan brudd på denne regelen få store økonomiske konsekvenser.

glemt-førerkortGlemt førerkort

Husk at du må ta med deg gyldig førerkort for å kunne leie en bil. Førerkortet må vises frem ved henting av kjøretøyet. Er du på kysten av Spania og har sertifikatet liggende hjemme i Norge, kan du glemme å hente ut en leiebil. Med andre ord er de like viktig å ta med sertifikatet som passet når du reiser, dersom du skal leie et kjøretøy. Det er en lei opplevelse å stå på utelekontoret og bli nektet en bil, kun på grunn av et gjenglemt plastkort.

Bruk kredittkort

Det er ikke bare sertifikatet du må huske å ta med til utleiekontoret. Alle som driver bilutleie krever en viss sum i depositum – altså penger du får tilbake når du leverer bilen i kontraktmessig stand. Depositumsbeløpet kan bli ganske høyt, og det er derfor grunn til å bruke kredittkortet til dette. Dersom du ikke har dekning til å legge ut for depositum, vil du heller ikke få ut en leiebil. Et ekstra pluss er at de flest kredittkort har visse forsikringer inkludert, som er gunstig for deg. Ha et maksimalt beløp på ditt kredittkort, så er du sikker på å unngå tull og svindel.

Avklar praktiske spørsmål

Vær sikker på at du og forhandleren er enige om vilkårene for utleiet. Avklar når og hvor bilen må leveres, og hva du må gjøre med bilen i forkant av levering. Dette er momenter som burde stå i leiekontrakten for den konkrete leiebil. Dersom det ikke gjør det, er det grunn til å insistere på at informasjonen inkluderes i kontrakten. Når du da leverer bilen tilbake til avtalt tid, er du sikker på at forhandleren ikke prøver seg på noe fanteri. Blir dere enige om at bilen skal ha full tank ved levering, må dette selvsagt overholdes. Bryter du med noen av disse forutsetningene, kan det for påløpe kjedelige ekstrakostnader. Som regel vil det bli betydelig dyrere å betale et slikt gebyr, enn hva det koster å fylle bensin på tanken.

Prisen på bilutleie

Et annet spørsmål som behøver avklaring er hva du skal betale for. Noen utleiere tar fastpris for gitte biler, mens du andre steder også må betale en gitt sum for antall kjørte kilometer. Det er ikke gitt at forskjellen i pris blir så stor, førstnevnte gruppe forhandlere har bare bakt inn kilometerkostnader i fastprisen. Du bør imidlertid være litt oppmerksom dersom du skal betale også for antall kjørte kilometer. Det sier seg selv at denne prisen ikke kan betales før etter at bilen er levert, og da er det ofte litt seint å krangle på prisen. Sørg for at kilometerprisen ikke er for høy, og vær helt sikker på at det er riktige tall som blir oppført i leiekontrakten. Dersom det blir tull med hva bilen i utgangspunktet har kjørt før du overtar den, kan du bli sittende igjen med en falskt stor regning.

Ha adekvat forsikring

Sørg for at du har forsikringer som dekker leie av bil. Som regel vil ingen typer reiseforsikring dekke økonomiske tap som skjer i forbindelse av kjøring med en leiebil. I forlengelsen av dette burde du også bringe på det rene om det er du eller bilutleieren som har ansvaret dersom dere skulle komme opp i en ulykkessituasjon. La deg likevel ikke lure til å kjøpe en egen forsikring av utleiefirmaet, dersom du allerede har adekvat forsikring. Mange forhandlere ser sitt snitt til å tjene litt ekstra penger ved å selge forsikringer av varierende nytte til turister. Når det er sagt, kan det tenkes at tilbudet du får er godt og passer dine behov. Før du eventuelt takker ja til en slik løsning, bør du ha undersøkt hva dine egne forsikringsavtaler allerede dekker.