Gardermoen

Gardermoen er et område i Ullensaker kommune, omtrent 5 mil fra Oslo. Her ligger hovedflyplassen i Norge, Oslo Lufthavn Gardermoen. Flyplassen er den nest travleste i Skandinavia, og dette er det viktigste punktet for internasjonal trafikk til og fra Norge. I 2014 var hele 24 millioner passasjerer innom flyplassen. Flyselskapene Norwegian og SAS har sine baser ved Gardermoen, og den er et viktig knutepunkt også for Widerøe. Fra Gardermoen finnes det omtrent 30 innenriksruter, og 110 utenriksruter, og disse går hovedsakelig til andre europeiske land. De siste årene har det imidlertid blitt lansert flere direkteruter til destinasjoner i asiatiske, nordamerikanske og nordafrikanske land.

Det er lett å komme seg fra Gardermoen til for eksempel Oslo, enten med leiebil (se leiebil oslo for bestilling), buss eller tog. Togene bruker omtrent 20 minutter inn til Oslo sentrum. Om du skal kjøre bil til Oslo, følger du enkelt E6 mot hovedstaden. Denne går rett forbi flyplassen, og det er godt skiltet slik at det skal være lett å finne fram. I området rundt Gardermoen finnes det flere hotell som blir benyttet av flypassasjerer som har behov for hotellopphold. Radisson Blu, Comfort, Clarion, Best Western, og Gardermoens eget flyplasshotell er noen av dem. Fra disse er det gangavstand til flyplassen, eller det kjøres busser som gjør at passasjerene enkelt kan komme seg til flyplassen og rekke sin flyavgang med god margin.

Her får du leiebil på Gardermoen

Ved Oslo lufthavn finnes det gode muligheter for å leie bil. Du finner de store selskapene for bilutleie, slik som Sixt, Avis, Hertz, Budget.no og Europcar. Du kan også prøve Leiebilguiden.no som sammenligner priser fra flere firma på Gardermoen. Disse leiebilfirmaene er lokalisert i ankomsthallen slik at det er lett å finne dem for passasjerer som ankommer Gardermoen. Det kan være lurt å bestille leiebil Gardermoen på forhånd. På den måten kan man ofte sikre seg en rimeligere pris, i tillegg til at man får akkurat den leiebilen man ønsker.

Reisetips fra Gardermoen

Mange som reiser til Gardermoen skal besøke Oslo. Det er lett å komme seg fra Gardermoen til Oslo, enten man kjører leiebil, eller man benytter seg av offentlig transport. Om du skal ha en dagstur til Oslo kan det være verd å få med seg noen av de viktigste severdighetene: en tur på operataket, en vandring oppover Karl Johan mot det Kongelige Slottet, en tur på Aker Brygge, og ikke minst Festningen. På Festningen har man fantastisk utsikt over byen, og her finnes det også et museum som er verd å besøke.

En annen viktig turistattraksjon i Oslo er Vigelandsparken på Majorstua, og her finner du en helt fantastisk skulpturpark. Det er ikke rart at dette er en av de mest populære stedene å besøke i byen. Midt i parken finner du Bymuseet, hvor du har muligheten til å få et innblikk i Oslos historie. På museet finner du også midlertidige utstillinger med forskjellige temaer. Det kan for eksempel være en fotoutstilling av innbyggere i Oslo, eller en historisk gjennomgang og utstilling av Oslos drabantbyer.

Om du skal være i Oslo på kvelden, har byen et flott uteliv å by på. I Karl Johan ligger utestedene på rekke og rad, og i nærheten av Youngstorget og på Grünerløkka vil du finne mange barer som blir frekventert av de hippe menneskene i Oslo.

Parkering i Oslo

I Oslo er det gratis å parkere de fleste steder på kvelden og natta, men fra klokka 08 eller 09 på morgenen er det parkeringsavgifter på mange gateparkeringer i sentrum. Det finnes flere parkeringshus i sentrum, og dette kan være en god idé dersom en vil forsørge seg om at bilen skal stå trygt hele natta. Elbiler og hydrogenbiler parkerer gratis ved alle offentlige parkeringsplasser i Oslo. Om du har et OsloPass fra Visit Oslo, gir også dette muligheter for gratis parkering av leiebil ved offentlige parkeringsplasser.

Sikkerhet og trafikkregler i Norge

I hele Norge kjøres det på høyre siden av veien, og det er påbudt å bruke bilbelte for alle passasjerer i bilen. Det er forbudt å prate i mobiltelefon mens man kjører bil, og man må isteden bruke handsfree. Promillegrensa er 0,2, noe som vil si at det mer eller mindre er forbudt å drikke noe som helst før man skal kjøre. I Oslo sentrum bør man være obs på at det finnes mange enveiskjøringer, og at bilen nesten alltid har vikeplikt for trikken.